Składniki
Ciasto
- 300 g cukru
- 3 jajka
- 200 g oleju
- 200 g mąki pszennej
- 160 g mąki krupczatki
lub 160 g kaszy manny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego i dokładnie odciśniętego
Masa
- 125 g wody
- 100 g galaretki w proszku, słodzonej, np. agrestowej
- 800 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 1 granat, miąższ, do dekoracji
lub 250 g owoców leśnych, mieszanych, świeżych, do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacego.
- Założyć motylek. Dodać jajka, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać 1 min/obr. 3. Zdjąć motylek.
- Dodać olej, mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i szpinak, wymieszać 3 min/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki.
- Piec ok. 40 min (180°C). Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie ciasto wyjąć z formy. Ostrym nożem odciąć wierzch ciasta o grubości ok. 1 cm, przełożyć do innego naczynia i pokruszyć palcami. Spód ciasta umieścić z powrotem w formie. Umyć naczynie miksujące i motylek.
Masa
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać galaretkę, gotować 4 min/100°C/obr. 2. Galaretkę przelać do innego naczynia i odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu (patrz wskazówka), do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany..
- Dodać ostudzoną galaretkę, ubijać 30 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Powstałą masę przelać na przygotowany wcześniej blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia na min. 3 godz. Ciasto leśny mech udekorować pestkami granatu lub owocami leśnymi i podawać jako deser.
Wskazówki i podpowiedzi
- W punkcie 7. czas ubijania śmietany zależy od jej temperatury, składu i zawartości tłuszczu – im więcej zawiera tłuszczu, tym łatwiej ją ubić i tym sztywniejszą osiągnie konsystencję. Optymalna temp. to 4-6°C. Dla lepszego rezultatu można uprzednio schłodzić naczynie miksujące. Po pewnym czasie ubijania można zdjąć miarkę i obserwować konsystencję śmietany. Podczas ubijania należy uważać, aby nie przebić śmietany.
- Galaretkę cytrynową można zastąpić galaretką agrestową.