Kuchnia Sardynii

Sardynia, jako wyspa należąca do Włoch, może poszczycić się pysznymi daniami charakterystycznymi dla kuchni Italii. Mimo wszystko, warto również zwrócić uwagę na lokalne przysmaki charakterystyczne dla tego regionu. Wzdłuż wybrzeża Sardynii, najpopularniejsze są ryby i owoce morza, natomiast w głębi wyspy jada się więcej mięsa. Jako odłam kuchni włoskiej, kuchnia sardyńska słynie również z aromatycznych przypraw, takich jak bazylia czy oregano. W śródziemnomorskim klimacie wyspy rośnie wiele pysznych owoców, w tym pompia, czyli cytrus, bardzo często wykorzystywany do deserów. Jest jednym z flagowych produktów Sardynii określonych mianem slow food. Innymi zasługującymi na uwagę elementami kuchni sardyńskiej są sery (przede wszystkim owcze), których na wyspie można skosztować różne rodzaje. Popularne są również chleby, przede wszystkim pane carasau, czyli cienki drożdżowy chlebek, we Włoszech znany również jako carta da musica, czyli “papier do nut”. Inne znane sardyńskie dania to:

  • bottarga (kawior, często podawany jako przystawka lub dodatek do dań głównych, np. makaronów)
  • fregula (makaron w kształcie kuleczek, najczęściej serwowany z sosem pomidorowym
  • maialino (pieczone prosię, popularne danie świąteczne)
  • casu marzu (bardzo specyficzny ser z larwami muszki)
  • seadas (pierożki z kruchego ciasta wypełnione owczym serem i polane miodem)