Kuchnia Szwecji
Kuchnia szwedzka jest znana na całym świecie przede wszystkim z dań rybnych. Jest jednak znacznie bardziej urozmaicona niż mogłoby się wydawać. Wersja kuchni szwedzkiej, jaką znamy dzisiaj, rozwinęła się stosunkowo niedawno, a na jej kształtowanie się miały wpływ różne regionalne tradycje (kuchnie Szwecji Północnej i Południowej nieco się od siebie różnią). Dieta Szwedów opiera się przede wszystkim na rybach i owocach morza, ale spożywają oni również sporo mięsa (statystycznie ok. 50 kg rocznie). Jeśli chodzi o warzywa i owoce, królują przede wszystkim produkty lokalne – ziemniaki, marchew, pomidory, jabłka oraz owoce leśne, które Szwedzi uwielbiają. Produkty roślinne stanowią nie tylko cenne uzupełnienie posiłków, ale często także ich główną część z powodu coraz powszechniejszej diety wegetariańskiej. W Szwecji jada się również dużo serów ze względu na długą tradycję serowarstwa w krajach Skandynawii. Popularne dania kuchni szwedzkiej to m.in.:
- köttbullar (klopsiki tradycyjnie podawane z ziemniakami i dżemem z borówek)
- kiszone śledzie (bardzo specyficzne danie serwowane głównie na święto powitania lata)
- kroppkakor (ciasto ziemniaczane faszerowane mięsem wieprzowym i przyprawami; danie nieco przypomina polskie pyzy)
- räkmacka (kanapka z krewetkami i jajkiem na twardo)
Nieodłączną częścią kultury Szwecji jest tzw. fika czyli przerwa na kawę i ciasto (co ciekawe, Szwedzi spożywają rocznie ok. 9 kg kawy!). Najpopularniejszymi słodkimi przekąskami podawanymi do kawy są bułeczki cynamonowe (kanelbullar) oraz czekoladowe ciasto kladdkaka. Do kulinarnych zwyczajów należy również smörgåsbord, czyli dosłownie “stół kanapkowy”. Przyjmuje on formę bufetu z zimnymi lub ciepłymi daniami, które goście mogą dowolnie wybierać. W Polsce i wielu innych krajach taka forma podawania posiłków jest znana jako szwedzki stół.