Kuchnia Gruzji
Coraz bardziej rozpowszechniona w Polsce kuchnia gruzińska jest bardzo zróżnicowana. Wśród najczęściej używanych składników znajdują się mięso, warzywa, szeroka gama przypraw oraz ogromny wybór serów, z których Gruzja słynie. Dzięki sprzyjającemu klimatowi, Gruzini mogą korzystać w kuchni z uprawianych przez siebie warzyw i owoców. Do najpopularniejszych należą m.in. bakłażany, arbuzy, melony, pomidory i owoce cytrusowe. Popularny jest również owoc granatu, którego nasionami często przystraja się gotowe dania. Kuchnia gruzińska jest na tyle różnorodna, że każdy może znaleźć w niej coś dla siebie, od dań mięsnych po wegetariańskie. Do najbardziej znanych na świecie potraw należą:
- chaczapuri (placki drożdżowe wypełnione różnymi rodzajami farszu, np. serowym)
- chinkali (pierożki z bulionem i farszem mięsnym lub szpinakowym w wersji wegetariańskiej)
- badridżani (bakłażan z pastą z orzechów włoskich)
- czurczhela (deser z orzechów włoskich zanurzonych w soku winogronowym)
Gruzja może poszczycić się długą tradycją uprawy winorośli i produkcji doskonałego wina, z którego również słynie na całym świecie. Podczas uroczystych posiłków często wznosi się długie toasty (może być ich nawet 25), które są traktowane jako forma sztuki i mogą przyjąć postać historii, anegdoty, czy przemówienia.