Kuchnia Grecji

To jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kuchni na świecie. Ma długą i bogatą tradycję wywodzącą się z czasów starożytnych, dzięki czemu wpłynęła również na inne kuchnie Europy i świata. Kuchnia grecka charakteryzuje się prostotą – przepisy są nieskomplikowane, a przygotowanie potraw jest mało czasochłonne. Oprócz tego, jest to jedna ze zdrowszych kuchni świata, dzięki wykorzystaniu dobrych składników oraz bardzo dużej ilości warzyw (w kuchni greckiej niezmiernie popularne są dania wegetariańskie). Do przygotowania potraw używa się m.in. oliwy z oliwek, różnorodnych ziół, sera feta, pomidorów, orzechów, zbóż i wina. Grecy kładą duży nacisk na to, aby posiłek nie tylko wspaniale smakował, ale również cieszył oczy. Z tego powodu, wszystkie elementy posiłku podaje się nie po kolei, ale równocześnie, aby stworzyć wrażenie obfitości. Do najbardziej znanych potraw kuchni greckiej należą:

  • sałatka grecka (jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie; składa się z pomidorów, ogórków, sera feta i oliwy z oliwek);
  • musaka (zapiekanka z mięsa, ziemniaków i bakłażanów);
  • pita (charakterystyczne pszenne placki z farszem słonym lub słodkim);
  • gyros (mięso opiekane na rożnie, najczęściej podawane z pitą i warzywami);
  • baklava (grecki deser znany i lubiany również za granicą; ciasto filo z dodatkiem miodu i orzechów – istnieją również wersje z innymi składnikami).