Kuchnia Armenii
Kuchnia ormiańska ma długą tradycję. Stanowi połączenie kuchni śródziemnomorskiej ze sztukami kulinarnymi z Azji Zachodniej, m.in. z Turcji. Wśród dań ormiańskich, każdy może znaleźć coś dla siebie – w Armenii używa się mnóstwa różnorodnych składników od świeżych warzyw i roślin strączkowych po mięso. Do najbardziej lubianych warzyw należą bakłażany, które stanowią podstawę wielu pysznych ormiańskich potraw. Najpopularniejszym rodzajem mięsa jest natomiast jagnięcina. Często używanymi dodatkami są różne rodzaje orzechów, np. piniowe lub włoskie. Potrawy nie są przyprawiane intensywnie; najczęściej używa się ziół, które mają podkreślić, a nie zdominować smak dania. W Armenii dba się o to, aby składniki były świeże i jak najlepszej jakości, co również wpływa na doskonały smak potraw. Do najpopularniejszych dań należą:
- harissa (rodzaj gulaszu z długo gotowanych ziaren pszenicy oraz mięsa)
- dolma (farsz mięsno-ryżowy zawinięty w liście winogron, istnieją także wersje wegetariańskie; danie bardzo przypomina nasze gołąbki)
- ghapama (pieczona dynia nadziewana ryżem i bakaliami)
- paklava (ormiańska odmiana greckiej baklavy – ciasto z miodem i orzechami)
Jako deser podaje się również lawasze z różnymi słodkimi dodatkami, takimi jak suszone owoce lub miód oraz czurczhele, znane także w Gruzji (orzechy w polewie). Można również wybierać spośród wielu pysznych owoców (suszonych oraz świeżych), np. granatów, moreli, wiśni, winogron i melonów.