Kocham drewno, cegłę i kamień. Od zawsze marzył mi się dom z bali a w nim kuchnia z wyspą i wiszącym nad nią okapem. Przez wiele lat jeździłam na targi staroci i kupowałam lampy, obrazy, stare misy, żelazka, gofrownice i wiele innych przedmiotów z duszą, które znalazły pózniej swoje miejsce w moim drewnianym domu.
Decydując się na dom z bali, decydujesz się na godziny spędzone na poszukiwaniu fachowców – rzemieślników artystów, którzy stworzą dla ciebie coś co inni nazywają „wow” albo „dzieło użytkowe”
W głowie powstała wizja mojej wymarzonej kuchni z wyspą. To miała być moja trzecia kuchnia – pierwsza była niebieska, druga zielona z wiązu, a trzecia zupełnie inna – ręcznie malowana.
Znalazłam wspaniałą artystkę kochającą drewno i styl rustykalny – Marzenę Wieczorek.
Realizacja przerosła moje najśmielsze oczekiwania, nie wiedziałam do końca co będzie namalowane na kuchni – jedynymi moimi wytycznymi były zioła i zwierzęta gospodarskie. Zostałam tylko zapewniona „Proszę mi zaufać.” Zaufałam oczywiście.
Cały projekt trwał rok od pierwszego kontaktu do montażu i jest to najcudowniejsze miejsce w moim domu.
Uwielbiam w niej gotować, tworzyć nowe potrawy, łączyć smaki a także siedzieć przy stole w jadalni i po prostu podziwiać to dzieło. Większość imprez i spotkań towarzyskich odbywa się właśnie w kuchni a ulubionym miejscem do obserwacji mnie gotującej i konwersacji jest ławeczka pod oknem (też oczywiście projekt Marzenki).
Jest to największa kuchnia jaką stworzyła. Oto opis mojej kuchni, który widnieje na stronie internetowej meblesielskie.pl
K U C H N I A W S E P I I
Kuchnia zaprojektowana do domu z bali. Projekt rozbudowany, więc zdobienia wykonane w kolorze sepii aby współgrały z dużą ilością elementów wnętrza. Motywy „wiejskie, sielskie” są malowane ręcznie. Głównym miejscem do prac kuchennych jest wyspa – duża i wygodna z płytą grzejną i stylowym okapem ręcznie robionym. Fronty drewniane zostały wykonane z drewna sosnowego malowane na biało z przecieranymi krawędziami. Blat dębowy o grubości 4 cm bejcowany i lakierowany.
Dlaczego piszę o kuchni?
To właśnie w niej powstają moje potrawy. W tej kuchni gotuję na żywo „Gotuj z Kuchanką.” To tu odbywają się warsztaty Akademii kulinarnej Kuchanki. W jadalni natomiast powstają w większości zdjęcia tego, co ugotowałam.
Anna Czuba – Kuchanka