Chilli con carne 

Najlepsze chilli con carne, które zawsze chciałam odtworzyć jadłam w 2010 roku w LA w Kaliforni w restauracji meksykańskiej. Ze względu na bardzo dużą ilość emigrantów z Meksyku, meksykańska kuchnia w Kalifornii jest wyśmienita (nie omieszkałam posmakować wielu dań 🙂

Pamiętam jak zamówiłam Large Margarita i nie mogłam jej wypić ( miała prawie 1/2 litra 🙂

Moje odtworzenie jest bardzo proste ze względu na to, że jest to proste danie chociaż można je też urozmaicić na wiele sposobów (podam różne opcje).

Składniki

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek lub olej 1 łyżka
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu ( ja często używam lasek cynamonu – dodaję 2 w procesie gotowania)
  • 1 czubata łyżeczka chilli (można dodać mniej)
  • Szczypta oregano
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżka kwaśnej  śmietany/jogurtu greckiego/ skyru do wyboru
  • 1 dojrzałe  awokado pokrojone w kostkę
  • 15 g pokrojonych listków kolendry
  • 1 puszka 400 g fasoli z puszki
  • 2 puszki 400 g krojonych pomidorów
  • 500 g mielonej wołowiny

Wykonanie

  1. W dużym rondlu rozgrzej olej lub oliwę, dodaj posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Posyp przyprawami czyli kuminem, cynamonem, chili, oregano, solą, pieprzem i cukrem.
  2. Dodaj mięso i duś na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez około 5 -7 minut. Zbierz cały tłuszcz jaki gromadzi się na powierzchni.
  3. Dodaj pomidory wraz z sokiem i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut.
  4. Odsącz fasolę i dodaj do potrawy 5 minut przed końcem gotowania.

Podawaj z ryżem (ja używam ryżu Basmati lub ryżu jaśminowego) i przybież kwaśną śmietaną/jogurtem greckim lub skyrem, pokrojonym w kostkę awokado, posyp posiekaną kolendrą.

Warianty

Oprócz fasoli można dodać też puszkę kukurydzy lub puszkę ciecierzycy. Niektórzy oprócz cebuli i czosnku dodają na początku pokrojony seler naciowy i marchewkę.

Dla mnie jednak chilli con carne to proste danie bez wariacji.

Smacznego

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.