Najlepsze chilli con carne, które zawsze chciałam odtworzyć jadłam w 2010 roku w LA w Kaliforni w restauracji meksykańskiej. Ze względu na bardzo dużą ilość emigrantów z Meksyku, meksykańska kuchnia w Kalifornii jest wyśmienita (nie omieszkałam posmakować wielu dań 🙂
Pamiętam jak zamówiłam Large Margarita i nie mogłam jej wypić ( miała prawie 1/2 litra 🙂
Moje odtworzenie jest bardzo proste ze względu na to, że jest to proste danie chociaż można je też urozmaicić na wiele sposobów (podam różne opcje).
Składniki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek lub olej 1 łyżka
- 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu ( ja często używam lasek cynamonu – dodaję 2 w procesie gotowania)
- 1 czubata łyżeczka chilli (można dodać mniej)
- Szczypta oregano
- Sól, pieprz
- Szczypta cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany/jogurtu greckiego/ skyru do wyboru
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- 15 g pokrojonych listków kolendry
- 1 puszka 400 g fasoli z puszki
- 2 puszki 400 g krojonych pomidorów
- 500 g mielonej wołowiny
Wykonanie
- W dużym rondlu rozgrzej olej lub oliwę, dodaj posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Posyp przyprawami czyli kuminem, cynamonem, chili, oregano, solą, pieprzem i cukrem.
- Dodaj mięso i duś na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez około 5 -7 minut. Zbierz cały tłuszcz jaki gromadzi się na powierzchni.
- Dodaj pomidory wraz z sokiem i gotuj na małym ogniu przez 25-30 minut.
- Odsącz fasolę i dodaj do potrawy 5 minut przed końcem gotowania.
Podawaj z ryżem (ja używam ryżu Basmati lub ryżu jaśminowego) i przybież kwaśną śmietaną/jogurtem greckim lub skyrem, pokrojonym w kostkę awokado, posyp posiekaną kolendrą.
Warianty
Oprócz fasoli można dodać też puszkę kukurydzy lub puszkę ciecierzycy. Niektórzy oprócz cebuli i czosnku dodają na początku pokrojony seler naciowy i marchewkę.
Dla mnie jednak chilli con carne to proste danie bez wariacji.
Smacznego