Składniki
- Wątróbka drobiowa 600g
- Jabłko 2szt
- Cebula 1szt
- Olej 120 g
- Mąka 30g
- Bourbon 80ml
- Tymianek 1 doniczka
- Żurawina świeża 150g i malina świeża 100g (mogą być mrożonki)
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i zalać mlekiem na kilka godzin (wstawić do lodówki).
- Po kilku godzinach wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i otoczyć w mące.
- W tym czasie rozgrzać patelnię i wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz położyć wątróbkę i podsmażyć z obu stron, dodać cebulę pokrojoną w piórka.
- Jak cebula lekko zmięknie dodać jabłko pokrojone w plasterki lub kostkę, garść pokrojonego świeżego tymianku, dodać bourbon a na koniec maliny i żurawinę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotować kilka minut do wyparowania alkoholu.
- Sprawdzić czy wątróbka jest miękka, podawać na toście lub dyniowym rosti, ozdobić tymiankiem i polać dobrą oliwą.
Smacznego
