Wątróbka z bourbonem z malinami i żurawiną

Składniki

  • Wątróbka drobiowa 600g
  • Jabłko 2szt
  • Cebula 1szt
  • Olej 120 g 
  • Mąka 30g
  • Bourbon  80ml
  • Tymianek 1 doniczka
  • Żurawina świeża  150g  i malina świeża 100g (mogą być mrożonki)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie  

  • Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i zalać mlekiem na kilka godzin (wstawić do lodówki). 
  • Po kilku godzinach wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i otoczyć w mące. 
  • W tym czasie rozgrzać patelnię i wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz położyć wątróbkę i podsmażyć z obu stron, dodać cebulę pokrojoną w piórka. 
  • Jak cebula lekko zmięknie dodać jabłko pokrojone w plasterki lub kostkę, garść pokrojonego świeżego tymianku, dodać bourbon a na koniec maliny i żurawinę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gotować kilka minut do wyparowania alkoholu. 
  • Sprawdzić czy wątróbka jest miękka, podawać na toście lub dyniowym rosti, ozdobić tymiankiem i polać dobrą oliwą. 

Smacznego

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.