Zupa krem z dyni 

Składniki 

  • 50 dag oczyszczonego miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 800 ml bulionu z warzyw
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżka masła
  • kawałek świeżego imbiru
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Wykonanie

  • Obierz dynię, oczyść z miąższu i pokrój w kostkę.
  • Cebulę i marchewki obierz, pokrój  w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj dynię, masło, marchewkę część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. 
  • Smaż ok 5-7 minut. 
  • Zalej bulionem, przykryj i gotuj jeszcze ok 15 minut. 
  • Zdejmij z ognia, dodaj resztę imbiru, sok z pomarańczy i mleczko kokosowe.
  • Dokładnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku  i gotuj jeszcze ok 4 minut.

Smacznego 🙂

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.