Składniki
Piernik
- 100 g oleju, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- bułka tarta, ilość do posypania formy
- 2 jajka
- 250 g mleka, w temp. pokojowej
- 15 g miodu, płynnego
- 30 g powideł śliwkowych
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 260 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii, mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kandyzowana skórka pomarańczowa, ilość do dekoracji
Sposób przygotowania
Piernik
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) posmarować olejem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, miód i olej, wymieszać 30 s/obr. 4.
- Dodać powidła śliwkowe, kakao, mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać kolejne 20 s/obr. 4.
- Dodać bakalie, wymieszać dokładnie za pomocą kopystki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
- Piec 50-60 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić na kratce.
Lukier
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Powstałym lukrem posmarować ostudzony piernik, następnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Szybki piernik podawać jako deser.
- Po upieczeniu i wystudzeniu piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem owocowym.
- Szybki piernik można udekorować polewą czekoladową zamiast lukru, a następnie posypać prażonymi płatkami migdałów.
