Szybki piernik

Składniki 

Piernik

  • 100 g oleju, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
  • bułka tarta, ilość do posypania formy
  • 2 jajka
  • 250 g mleka, w temp. pokojowej
  • 15 g miodu, płynnego
  • 30 g powideł śliwkowych
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii, mieszanych (np. żurawiny, skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów)

Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, ilość do dekoracji

Sposób przygotowania

Piernik

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) posmarować olejem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, miód i olej, wymieszać 30 s/obr. 4.
  • Dodać powidła śliwkowe, kakao, mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać kolejne 20 s/obr. 4.
  • Dodać bakalie, wymieszać dokładnie za pomocą kopystki. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
  • Piec 50-60 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić na kratce.

Lukier

  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Powstałym lukrem posmarować ostudzony piernik, następnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Szybki piernik podawać jako deser.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem owocowym.
  • Szybki piernik można udekorować polewą czekoladową zamiast lukru, a następnie posypać prażonymi płatkami migdałów.

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.