Gotuj z Kuchanką – odc. 2

Placki meksykańskie

Składniki

  • 500 g dyni ( tu się sprawdzi najlepiej  dynia Hokkaido)
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki utartego  świeżego imbiru lub imbiru w proszku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 papryczki chilli

Wykonanie

  • Obierz dynię i usuń z niej pestki.
  • Zetrzyj dynię na grubych oczkach, to samo zrób z marchewką i cebulą.
  • Dodaj wyciśnięty czosnek.
  • Zetrzyj na grubych oczkach nieobraną cukinię i odłóż na kilka minut do miski. Dodaj soli i poczekaj aż puści wodę. Wyciśnij cukinię w dłoniach odsączając płyn
  • Wymieszaj wszystkie składniki, tzn. marchewkę, cukinię cebulę oraz dynię. Dodaj posiekaną papryczkę chilli. (Jeśli nie lubisz ostrych potraw dodaj mniej chilli)
  • Dodaj dwa jajka i 3/4 szklanki mąki. Wymieszaj łyżką lub ręką.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz imbirem i ponownie wymieszaj.
  • Na  patelnię wlej i rozgrzej olej.
  • Uformuj łyżką cienkie placki i smaż ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  • Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Podawaj  najlepiej z Salsą sour cream (kwaśna śmietana z dodatkiem soku z limonki i świeżą kolendrą). Salsa łagodzi ostrość potrawy.

Smacznego

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.