Placki meksykańskie
Składniki
- 500 g dyni ( tu się sprawdzi najlepiej dynia Hokkaido)
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- pół łyżeczki utartego świeżego imbiru lub imbiru w proszku (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 papryczki chilli
Wykonanie
- Obierz dynię i usuń z niej pestki.
- Zetrzyj dynię na grubych oczkach, to samo zrób z marchewką i cebulą.
- Dodaj wyciśnięty czosnek.
- Zetrzyj na grubych oczkach nieobraną cukinię i odłóż na kilka minut do miski. Dodaj soli i poczekaj aż puści wodę. Wyciśnij cukinię w dłoniach odsączając płyn
- Wymieszaj wszystkie składniki, tzn. marchewkę, cukinię cebulę oraz dynię. Dodaj posiekaną papryczkę chilli. (Jeśli nie lubisz ostrych potraw dodaj mniej chilli)
- Dodaj dwa jajka i 3/4 szklanki mąki. Wymieszaj łyżką lub ręką.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz imbirem i ponownie wymieszaj.
- Na patelnię wlej i rozgrzej olej.
- Uformuj łyżką cienkie placki i smaż ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podawaj najlepiej z Salsą sour cream (kwaśna śmietana z dodatkiem soku z limonki i świeżą kolendrą). Salsa łagodzi ostrość potrawy.
Smacznego