Gotuj z Kuchanką – odc. 3

Zupa krem dyni

Składniki

  • 50 dag oczyszczonego miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 800 ml bulionu z warzyw
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżka masła
  • kawałek świeżego imbiru
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Wykonanie

 

  • Obierz dynię, oczyść z miąższu i pokrój w kostkę.
  • Cebulę i marchewki obierz, pokrój  w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj dynię, masło, marchewkę część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy.
  • Smaż ok 5-7 minut.
  • Zalej bulionem, przykryj i gotuj jeszcze ok 15 minut.
  • Zdejmij z ognia, dodaj resztę imbiru, sok z pomarańczy i mleczko kokosowe.
  • Dokładnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku  i gotuj jeszcze ok 4 minut.

 

Smacznego 🙂

Placki cukiniowo - ziemniaczane

Składniki

  • 600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 600 g cukinii, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 – 4 ząbki czosnku
  • 150 g płatków owsianych, błyskawicznych, plus 1-2 łyżki (opcjonalnie)
    lub 150 g płatków owsianych, górskich, plus 1-2 łyżki (opcjonalnie)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • olej, ilość do smażenia placków

Sposób przygotowania

  • Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cukinię i czosnek, rozdrobnić 20-30 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odsączyć, mocno dociskając dłonią.
  • Do naczynia miksującego włożyć odsączone warzywa, dodać płatki owsiane, skrobię, jajka, przyprawę uniwersalną, pieprz i sól, wymieszać 10-15 s//obr. 5. Jeśli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki płatków owsianych, wymieszać kolejne 10 s//obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
  • Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Placki smażyć z obu stron, aby nabrały złotobrązowego koloru i były chrupiące. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
  • Podczas smażenia placków pozostała masa cukiniowo-ziemniaczana może się lekko rozwarstwić. Przed nałożeniem każdej kolejnej porcji należy ją przemieszać.
  • Placki cukiniowo-ziemniaczane można podawać np. z kwaśną śmietaną, sosem tzatziki czy gulaszem.

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.