Zupa krem dyni
Składniki
- 50 dag oczyszczonego miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- cebula
- 2 marchewki
- 800 ml bulionu z warzyw
- sok z 1 pomarańczy
- łyżka masła
- kawałek świeżego imbiru
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2łyżki oliwy
- sól i pieprz
Wykonanie
- Obierz dynię, oczyść z miąższu i pokrój w kostkę.
- Cebulę i marchewki obierz, pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj dynię, masło, marchewkę część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy.
- Smaż ok 5-7 minut.
- Zalej bulionem, przykryj i gotuj jeszcze ok 15 minut.
- Zdejmij z ognia, dodaj resztę imbiru, sok z pomarańczy i mleczko kokosowe.
- Dokładnie zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze ok 4 minut.
Smacznego 🙂
Placki cukiniowo - ziemniaczane
Składniki
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 600 g cukinii, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 – 4 ząbki czosnku
- 150 g płatków owsianych, błyskawicznych, plus 1-2 łyżki (opcjonalnie)
lub 150 g płatków owsianych, górskich, plus 1-2 łyżki (opcjonalnie) - 50 g skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki soli
- olej, ilość do smażenia placków
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cukinię i czosnek, rozdrobnić 20-30 s/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odsączyć, mocno dociskając dłonią.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone warzywa, dodać płatki owsiane, skrobię, jajka, przyprawę uniwersalną, pieprz i sól, wymieszać 10-15 s//obr. 5. Jeśli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki płatków owsianych, wymieszać kolejne 10 s//obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Placki smażyć z obu stron, aby nabrały złotobrązowego koloru i były chrupiące. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
- Podczas smażenia placków pozostała masa cukiniowo-ziemniaczana może się lekko rozwarstwić. Przed nałożeniem każdej kolejnej porcji należy ją przemieszać.
- Placki cukiniowo-ziemniaczane można podawać np. z kwaśną śmietaną, sosem tzatziki czy gulaszem.