Gotuj z Kuchanką – odc. 4

Wątróbka z bourbonem z malinami i żurawiną

Składniki

  • Wątróbka drobiowa 600g
  • Jabłko 2szt
  • Cebula 1szt
  • Olej 120 g
  • Mąka 30g
  • Bourbon  80ml
  • Tymianek 1 doniczka
  • Żurawina świeża  150g  i malina świeża 100g (mogą być mrożonki)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie 

  • Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i zalać mlekiem na kilka godzin (wstawić do lodówki).
  • Po kilku godzinach wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i otoczyć w mące.
  • W tym czasie rozgrzać patelnię i wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz położyć wątróbkę i podsmażyć z obu stron, dodać cebulę pokrojoną w piórka.
  • Jak cebula lekko zmięknie dodać jabłko pokrojone w plasterki lub kostkę, garść pokrojonego świeżego tymianku, dodać bourbon a na koniec maliny i żurawinę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gotować kilka minut do wyparowania alkoholu.
  • Sprawdzić czy wątróbka jest miękka, podawać na toście lub dyniowym rosti, ozdobić tymiankiem i polać dobrą oliwą.

Smacznego

Śliwki z przyprawą piernikową pod owsianą kruszonką

Składniki

  • 70 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g śliwek, bez bestek, przepołowionych
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
    lub 70 g cukru
  • 70 g płatków owsianych
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    lub 70 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne lub kwadratową formę do pieczenia (25 x 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  • Połówki śliwek wymieszać z 3 łyżeczkami przyprawy piernikowej, przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i pozostałe ½ łyżeczki cynamonu, wymieszać 10 s/obr. 4. Kruszonkę przełożyć na rozdrobnione jabłka z cynamonem.
  • Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Odstawić na kratkę do studzenia na 10-15 min. Śliwki pod owsianą kruszonką podawać jako deser z lodami lub budyniem waniliowym.

Wskazówki i podpowiedzi

  • Śliwki pod kruszonką mogą stanowić doskonałą lekką alternatywę dla klasycznych, kalorycznych deserów. Dodatek mąki pełnoziarnistej zwiększa zawartość błonnika, niezbędnego do prawidłowego pasażu jelitowego.
  • Mąkę pszenną pełnoziarnistą można samodzielnie przygotować w urządzeniu Thermomix®. Należy wówczas przed przystąpieniem do przygotowania przepisów do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 50 g pszenicy, rozdrobnić 1 min/obr. 10. Mąkę przesypać do innego naczynia i postępować zgodnie z przepisem.
  • Zamiast śliwek do przygotowania przepisu można użyć jabłek lub mieszanki mrożonych owoców jagodowych, które należy uprzednio rozmrozić. Należy wówczas pominąć rozdrabnianie owoców z cynamonem w punkcie 2. i włożyć całe owoce do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Można posypać je wówczas dodatkowo 1 łyżeczką cukru waniliowego wykonanego w TM i postępować dalej zgodnie z przepisem.

Przyprawa piernikowa

Składniki

  • 40 g lasek cynamonu, przełamanych na pół
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 5 g gałki muszkatołowej, całej
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 25 nasion kardamonu (patrz wskazówka)
  • 1 gwiazdka anyżu (tylko ziarna)
  • 20 ziaren pieprzu czarnego

Sposób przygotowania

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, goździki, kardamon, anyż i pieprz, zmielić 1 min 30 s/obr. 10. Przyprawę do piernika przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i używać do wybranych przepisów.

Wskazówki i podpowiedzi

  • Strączki kardamonu można zmielić w całości lub po wyłuskaniu z nich ziaren.
  • Z podanego przepisu uzyskuje się ok. 10 łyżeczek przyprawy.

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.