Wątróbka z bourbonem z malinami i żurawiną
Składniki
- Wątróbka drobiowa 600g
- Jabłko 2szt
- Cebula 1szt
- Olej 120 g
- Mąka 30g
- Bourbon 80ml
- Tymianek 1 doniczka
- Żurawina świeża 150g i malina świeża 100g (mogą być mrożonki)
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Wątróbkę dokładnie oczyścić, umyć i zalać mlekiem na kilka godzin (wstawić do lodówki).
- Po kilku godzinach wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i otoczyć w mące.
- W tym czasie rozgrzać patelnię i wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz położyć wątróbkę i podsmażyć z obu stron, dodać cebulę pokrojoną w piórka.
- Jak cebula lekko zmięknie dodać jabłko pokrojone w plasterki lub kostkę, garść pokrojonego świeżego tymianku, dodać bourbon a na koniec maliny i żurawinę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Gotować kilka minut do wyparowania alkoholu.
- Sprawdzić czy wątróbka jest miękka, podawać na toście lub dyniowym rosti, ozdobić tymiankiem i polać dobrą oliwą.
Smacznego
Śliwki z przyprawą piernikową pod owsianą kruszonką
Składniki
- 70 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g śliwek, bez bestek, przepołowionych
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
lub 70 g cukru - 70 g płatków owsianych
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
lub 70 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne lub kwadratową formę do pieczenia (25 x 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Połówki śliwek wymieszać z 3 łyżeczkami przyprawy piernikowej, przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i pozostałe ½ łyżeczki cynamonu, wymieszać 10 s/obr. 4. Kruszonkę przełożyć na rozdrobnione jabłka z cynamonem.
- Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Odstawić na kratkę do studzenia na 10-15 min. Śliwki pod owsianą kruszonką podawać jako deser z lodami lub budyniem waniliowym.
Wskazówki i podpowiedzi
- Śliwki pod kruszonką mogą stanowić doskonałą lekką alternatywę dla klasycznych, kalorycznych deserów. Dodatek mąki pełnoziarnistej zwiększa zawartość błonnika, niezbędnego do prawidłowego pasażu jelitowego.
- Mąkę pszenną pełnoziarnistą można samodzielnie przygotować w urządzeniu Thermomix®. Należy wówczas przed przystąpieniem do przygotowania przepisów do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 50 g pszenicy, rozdrobnić 1 min/obr. 10. Mąkę przesypać do innego naczynia i postępować zgodnie z przepisem.
- Zamiast śliwek do przygotowania przepisu można użyć jabłek lub mieszanki mrożonych owoców jagodowych, które należy uprzednio rozmrozić. Należy wówczas pominąć rozdrabnianie owoców z cynamonem w punkcie 2. i włożyć całe owoce do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Można posypać je wówczas dodatkowo 1 łyżeczką cukru waniliowego wykonanego w TM i postępować dalej zgodnie z przepisem.
Przyprawa piernikowa
Składniki
- 40 g lasek cynamonu, przełamanych na pół
- 2 płaskie łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 5 g gałki muszkatołowej, całej
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 goździków
- 25 nasion kardamonu (patrz wskazówka)
- 1 gwiazdka anyżu (tylko ziarna)
- 20 ziaren pieprzu czarnego
Sposób przygotowania
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, goździki, kardamon, anyż i pieprz, zmielić 1 min 30 s/obr. 10. Przyprawę do piernika przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i używać do wybranych przepisów.
Wskazówki i podpowiedzi
- Strączki kardamonu można zmielić w całości lub po wyłuskaniu z nich ziaren.
- Z podanego przepisu uzyskuje się ok. 10 łyżeczek przyprawy.