Owsianka z dynią i figami
Składniki
- 150 g dyni Hokkaido (waga przed upieczeniem lub 100 g puree z dyni)
- 4-5 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki wody lub mleka
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 2 świeże figi
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- do podania: jogurt/twarożek/serek wiejski lub miód
Wykonanie
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Surową dynię piecz w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 35 minut).
- Odstaw na 5 minut (piekarnik zostawiamy włączony), a następnie rozgnieć widelcem lub
zblenduj na puree.
- Do dyni dodaj płatki owsiane, wodę lub mleko, syrop klonowy lub miód.
- Wszystko wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu wyłóż figi pokrojone w plasterki.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut.
- Podaj z jogurtem, miodem, twarożkiem lub serkiem wiejskim.
Smacznego 🙂
Shakshuka z dynią
Składniki
- 3 pomidory
- 3 jajka
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka posiekanego oregano lub natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą pokrojoną w kostkę dynię. Po ok 5-6 minutach dynia
powinna zmięknąć.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż 1 minutę.
- Następnie dodaj pokrojone w małą kostkę pomidory. Duś około 5- 8 minut. Jeśli pomidory maja
mało soku dodaj odrobinę wody.
- Dodaj przyprawy – paprykę i kminek. Przemieszaj całą zawartość patelni aby przyprawy
połączyły się z pomidorami i dynią.
- Zrób na patelni po jednym wgłębieniu i wbijaj po kolei po 1 jajku.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj patelnię pokrywką aby skrócić czas przygotowania potrawy do ok 4-5 minut.
- Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekanymi ziołami i podawaj najlepiej na patelni, na której
była przygotowywana.
Smacznego 🙂