Kuchnia Tajlandii
Jednym z najważniejszych elementów kuchni tajskiej jest zachowanie równowagi pomiędzy wszystkimi smakami (jednak kuchnia tajska jest kojarzona powszechnie z ostrymi daniami). Do potraw dodaje się dużą ilość różnorodnych przypraw oraz ziół mających niezmiernie korzystny wpływ na organizm człowieka. Ciekawym dodatkiem do potraw jest specyficzny sos rybny, którego używa się często jako zamiennika tradycyjnej soli. Inne charakterystyczne składniki kuchni tajskiej to mleko kokosowe, kolendra, limonka kaffir czy papryczka chilli. Potrawy najczęściej podaje się z ryżem, tak jak w wielu innych odmianach kuchni azjatyckiej. Do najpopularniejszych dań należą:
- Som Tam (sałatka z zielonej papai);
- Kaeng Lueang (żółte curry);
- Pad Thai (smażony makaron; dodatki zależą od danego regionu kraju);
- zupa Tom Kha Kai (przygotowywana na bazie mleka kokosowego).
Tajlandczycy bardzo lubią owoce i to właśnie z nich przygotowują najwięcej deserów. Największą popularnością cieszą się mango, liczi i banany, a najbardziej znanym deserem jest ryż z mango i sosem kokosowym (tzw. Khao Niaow Ma Muang).