O pizzy bym mogła pisać bez końca. Najlepszą pizzę jadłam jako 19-latka w Neapolu. Pizza Napoletana miała bardzo cienki i wilgotny środek a jej brzegi były pulchne i aromatyczne.
Przyglądałam się znajomym Włochom jak jedli pizzę rękami ( inaczej niż w Polsce od środka ku rantom składali ją jak kanapkę a pozostałymi brzegami zbierali pozostałości oliwy i sosu pomidorowego na talerzu.
W restauracji w Sorrento jadłam pizzę kupowaną na centymetry. W latach 90-tych było to niespotykane w Polsce.
Co zapamiętałam z Włoch i rozmów z Pizza Masters czyli doświadczonymi Master Pizzaiolo?
Ciasto – podstawa to mąka typ 00, ciasto formowane tylko rękami bez wałków i do wypiekania pizzy temperatura w pieca opalanym drewnem od 430 – 480 stopni. Pizzę piecze się około minuty (maksymalnie 1,5 minuty) Do tego dodaje się oryginalne, świetnej jakości, pyszne składniki.
W razie czego tu znajdziecie przepis na oryginalną pizzę neapolitańską.
https://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare 2008 UK.pdf
Tu przepis na pizzę neapolitańską w języku polskim.
https://www.verapizzanapoletana.pl/przepis-na-pizze-neapolitanska/
Niestety w warunkach domowych bez pieca z wysoką temperaturą ciężko jest osiągnąć taki efekt więc dziś o pizzy domowej.
Składniki
- 450 g mąki pszennej (najlepsza typ 00 – najbardziej zbliżona jest mąka pszenna tortowa typ 400 lub 450)
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- 1 łyżeczka cukru (płaska)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 15 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka suchych
Wykonanie
Ciasto na pizzę
Przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży – 15 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, łyżka mąki, 30 g ciepłej wody. Całość utrzyj, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na ok 10 -15 minut aby zaczyn mógł wyrosnąć. (Moja mama robi zaczyn w bardzo dużym i wysokim kubku, który wkłada do ciepłej wody – zaczyn rośnie jak na drożdżach
Wszystkie składniki (mąkę, wodę, sól, oliwę i zaczyn) umieść w dość dużej misce (ciasto będzie rosło).
Ciasto wyrabiaj ok 10-15 minut ręcznie lub mikserem ze specjalnymi hakami do ciasta drożdżowego.
Uformuj z ciasta kulę, przykryj folią lub czystą ściereczką i pozostaw ją w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Kiedy ciasto potroi swoją objętość wyjmij je na stolnicę lub blat posypany mąką i wyrabiaj przez kilka minut.
Po uformowaniu i ułożeniu na blasze pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos do pizzy i ulubione składniki.
Nagrzej piekarnik do minimum 250 stopni.
Pizzę posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż mozarellą i ulubionymi składnikami.
Pizzę umieść w nagrzanym piekarniku (środkowa półka) i piecz ok. 10 -12 minut.
Jeśli korzystasz z kamienia lub granitu do pieczenia pizzy najpierw musisz nagrzać kamień.
W przypadku pieczenia na kamieniu czas pieczenia jest krótszy (wychodzi też bardziej chrupiący spód).
Smacznego