Pizza

O pizzy bym mogła pisać bez końca. Najlepszą  pizzę jadłam jako 19-latka w Neapolu. Pizza  Napoletana miała bardzo cienki i wilgotny środek a  jej brzegi były pulchne i aromatyczne.

Przyglądałam się znajomym Włochom jak jedli pizzę rękami ( inaczej  niż w Polsce 🙂 od środka ku rantom składali ją jak kanapkę a pozostałymi brzegami zbierali pozostałości oliwy i sosu pomidorowego na talerzu.

W restauracji w Sorrento jadłam pizzę kupowaną na centymetry. W latach 90-tych było to niespotykane w Polsce.

Co zapamiętałam  z Włoch i rozmów z Pizza Masters czyli  doświadczonymi Master Pizzaiolo?

Ciasto – podstawa to mąka typ 00, ciasto formowane tylko rękami bez wałków i do wypiekania pizzy temperatura  w pieca opalanym  drewnem  od 430 – 480 stopni. Pizzę piecze się  około minuty (maksymalnie 1,5 minuty) Do tego dodaje się oryginalne, świetnej jakości, pyszne składniki.

W razie czego tu znajdziecie przepis na oryginalną pizzę neapolitańską.

https://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare 2008 UK.pdf

Tu przepis na pizzę neapolitańską w języku polskim.

https://www.verapizzanapoletana.pl/przepis-na-pizze-neapolitanska/

Niestety w warunkach domowych bez pieca z wysoką temperaturą ciężko jest osiągnąć taki efekt więc dziś o pizzy domowej.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej (najlepsza typ 00 – najbardziej zbliżona jest mąka pszenna tortowa typ 400 lub 450)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 15 g świeżych drożdży lub płaska łyżeczka suchych

Wykonanie

Ciasto na pizzę

Przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży – 15 g drożdży, płaska łyżeczka cukru, łyżka mąki, 30 g ciepłej wody. Całość utrzyj, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na ok 10 -15 minut aby zaczyn mógł wyrosnąć. (Moja mama robi zaczyn w bardzo dużym i wysokim kubku, który wkłada do ciepłej wody – zaczyn rośnie jak na drożdżach 🙂

Wszystkie składniki (mąkę, wodę, sól, oliwę i zaczyn)   umieść w dość dużej  misce (ciasto będzie rosło).

Ciasto wyrabiaj ok 10-15 minut ręcznie lub mikserem ze specjalnymi hakami do ciasta drożdżowego.

Uformuj z ciasta kulę, przykryj folią lub czystą  ściereczką i pozostaw ją w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Kiedy ciasto potroi swoją objętość wyjmij je na stolnicę lub blat posypany mąką i wyrabiaj przez kilka minut.

Po uformowaniu i ułożeniu na blasze pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos do pizzy i ulubione składniki.

Nagrzej piekarnik do minimum 250 stopni.

Pizzę posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż mozarellą i ulubionymi składnikami.

Pizzę umieść w nagrzanym piekarniku (środkowa półka) i piecz ok. 10 -12 minut.

Jeśli korzystasz z kamienia lub granitu do pieczenia pizzy najpierw musisz nagrzać kamień.

W przypadku pieczenia na kamieniu czas pieczenia jest krótszy (wychodzi też bardziej chrupiący spód).

Smacznego

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.