Pizza z pomidorkami koktajlowymi

Ciasto na pizzę

Składniki

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 220 g wody, w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
    lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (7-8 g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasta na pizzę użyć do wybranego przepisu (patrz wskazówka).
  • Wskazówki

Drożdże zawierają dużo witamin z grupy B, biotyny oraz kwasu foliowego warunkujących prawidłową pracę układu nerwowego, a także poprawiających stan skóry, włosów oraz paznokci.

  • W punkcie 2. folię spożywczą można lekko natłuścić oliwą, aby nie przywarła do rosnącego ciasta.
  • Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania 1 dużej prostokątnej pizzy lub 4 małych okrągłych pizz.
  • Aby upiec pizzę, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość 0,5-1 cm. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą, brzegi ciasta wywinąć do góry. Rozłożyć warstwę wybranych dodatków i piec 20-25 min w uprzednio rozgrzanym piekarniku (220°C).
  • Ciasto można pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym.

Gotowe ciasto posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż ser i ułóż pomidorki.

Piecz ok 20 minut.

Smacznego

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.