Zapiekany kurczak z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki

  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g oleju rzepakowego, plus 4-6 łyżek do pieczenia
  • 20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ – 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g wody
  • 12 – 16 ziemniaków, małych lub średnich, umytych, ze skórką, oczyszczonych
  • 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych
  • 1 żółta papryka, bez gniazd nasiennych
  • 2 cebule dymki, tylko biała cześć
    lub 1 cebula, średnia
  • 2 marchewki (patrz wskazówka)
  • 4 udka z kurczaka, ze skórą, z kością
  • 4 podudzia z kurczaka, ze skórą, z kością
  • ½ – 1 łyżeczka czosnku, granulowanego

Sposób przygotowania

  • Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 10 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, oregano, 1 łyżeczkę papryki mielonej, cukier, 1 łyżeczkę soli, pieprz i wodę, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie ruszt piekarnika umieścić na najniższej szynie. Płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić 1 łyżką oleju, odstawić. Ziemniaki przekroić na pół. Czerwoną i żółtą paprykę pokroić w paski, cebulę w 1 cm krążki, marchewkę w 5 mm plastry. Wszystkie warzywa ułożyć w przygotowanej formie kamionkowej, następnie zalać gotowym sosem pomidorowym.
  • Udka i podudzia z kurczaka ułożyć w formie kamionkowej na warzywach. W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę papryki, czosnek granulowany i pozostałe 4-6 łyżek oleju. Powstałą marynatą posmarować mięso za pomocą pędzelka. Całość wstawić do zimnego piekarnika, piec 1 godz. 15 min-1 godz. 30 min (200°C). Zapiekanego kurczaka z warzywami w sosie pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Część marchewki można zastąpić korzeniem pietruszki lub/i selera, pokrojonymi w 5 mm plastry.

Zamiast formy kamionkowej możesz użyć płaskiego naczynia żaroodpornego (jak na moim zdjęciu)

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.