Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g masła
lub 30 g oliwy z oliwek - 700 g pomidorów, z puszki
lub 700 g pomidorów, przekrojonych na pół (patrz wskazówka) - 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
lub 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych - 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego lub warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego lub warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 – 4 liście bazylii, świeże
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Sposób przygotowania
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, cukier i oregano, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu, gotować 15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę, bazylię i pietruszkę, zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z pomidorów podawać na ciepło.
Wskazówki i podpowiedzi
- Pomidory oraz ich przetwory są bogatym źródłem likopenu o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Cebula i czosnek, dzięki zawartej w nich allicynie, mają właściwości przeciwbakteryjne, a zioła wpływają korzystnie na poprawę trawienia.
- Do przygotowania zupy krem z pomidorów w sezonie letnio-jesiennym najlepiej użyć świeżych pomidorów.
- Oregano można zastąpić mieszanką tymianku, oregano i majeranku. Aby doprawić zupę suszonymi ziołami, należy dodać ich ok. 1 łyżeczkę. Ze względu na bardziej intensywny aromat świeżych ziół, najlepiej dodać ich mniej, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
- Śmietanę, min. 30% tłuszczu można zastąpić kwaśną śmietaną (12-18% tłuszczu).