Zupa krem z pomidorów 

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 30 g masła
    lub 30 g oliwy z oliwek
  • 700 g pomidorów, z puszki
    lub 700 g pomidorów, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
    lub 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych
  • 500 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego lub warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu mięsnego lub warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 – 4 liście bazylii, świeże
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej, tylko liście

Sposób przygotowania

  • Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać masło, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  • Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, cukier i oregano, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  • Dodać wodę i koncentrat bulionu, gotować 15 min/100°C/obr. 2.
  • Dodać śmietanę, bazylię i pietruszkę, zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z pomidorów podawać na ciepło.

Wskazówki i podpowiedzi

  • Pomidory oraz ich przetwory są bogatym źródłem likopenu o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Cebula i czosnek, dzięki zawartej w nich allicynie, mają właściwości przeciwbakteryjne, a zioła wpływają korzystnie na poprawę trawienia.
  • Do przygotowania zupy krem z pomidorów w sezonie letnio-jesiennym najlepiej użyć świeżych pomidorów. 
  • Oregano można zastąpić mieszanką tymianku, oregano i majeranku. Aby doprawić zupę suszonymi ziołami, należy dodać ich ok. 1 łyżeczkę. Ze względu na bardziej intensywny aromat świeżych ziół, najlepiej dodać ich mniej, sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
  • Śmietanę, min. 30% tłuszczu można zastąpić kwaśną śmietaną (12-18% tłuszczu).

Kuchanka.pl

Cześć! Poznajmy się bliżej. Kuchanka to blog o fotografii kulinarnej połączonej z ciekawymi przepisami.