Nie wyobrażacie sobie jak ja uwielbiam tę zupę. Zawsze wychodzi inna bo przegląd lodówki co tydzień inny. Gotuję ją raz w tygodniu, aby nie wyrzucać resztek warzyw. Tu się kłania teoria „zero waste”. Do tego zamiast białego chleba podanego w przepisie robię grzanki czosnkowe i prażę pestki dyni. Zawsze wychodzi wspaniała. Moi synowie już wiedzą co to za zupa i pytają „Co? Z resztek warzyw?” Po czym sprawdzają w ostatnio gotowanych w Thermomixie czy się nie mylili 🙂
A oto przepis z platformy Cookidoo:
Składniki
- 100 g białego chleba tostowego, w kromkach, czerstwego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 700 g warzyw, mieszanych, resztek (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb, odstawić (patrz wariant).
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać warzywa, wodę i sól, gotować 30 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przelać do miseczek do zupy, skropić oliwą. Zupę krem z resztek warzyw podawać z odważonym wcześniej chlebem.
Wskazówki
Im bardziej zróżnicowana mieszanka warzyw, tym bogatsza w smaku zupa. Do przygotowania zupy można wykorzystać resztki i skrawki dowolnych warzyw sezonowych, pozostałych po przygotowaniu innych potraw, np. zieloną część pora, zewnętrzne liście sałaty i kapusty, łodygi szparagów i karczochów, głąb kapusty, łodygi i liście brokułu czy kalafiora, liście selera i marchewki oraz resztki warzyw strączkowych, np. z puszki. Wszystkie warzywa należy pokroić na ok. 3 cm kawałki.
Smacznego